e
sv

Mudanya’Da Gezilecek Yerler – BURSA

1151 Okunma — 13 Mart 2023 17:57
avatar

ibrahim

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Şöyle düşünüyoruz: Eğer İstanbul’un bir mahallesinden öbürüne gitmek 2-3 saat alırken, Mudanya’ya gitmek sadece 95 dakika alıyorsa bizce Mudanya bir İstanbul kaçamağı sayılır. 🙂 BUDO (Bursa Deniz Otobüsü) ve İDO (İstanbul Deniz Otobüsleri) sağolsun, her gün düzenli yapılan seferler sayesinde Noah Harari’den 50 sayfa çevirmeye kalmadan, dat düt duymadan, bi de üzerine keyif yaparak varıyorsunuz.

Hem de gerçekten farklı bir atmosfere iniyorsunuz. 2 saat gidip de vara vara daha çok ışıklı tabela ve kilim desenli mozaikle kaplanmış binalara varmıyorsunuz. Merkezi ve Tirilye Mahallesi ile yormayan, hafif, insanın ruhuna iyi gelen bir günübirlik kaçamak Mudanya.

İstedik ki, koşturmasız, zaman planlaması gerektirmeyen, salınmalık bir rehber çıkartalım sizlere. Azıcık tarihi ile duygu yoğunluğu da yaşatsın, sonra yine tarihi dokusu ile gevşetsin, rakı balık altın vuruşu ile de bitip eve yollasın… Üstelik uykunuzdan da olmazsınız, 10 gibi binersiniz, gününüzü tam yaşayıp; akşam da geri dönersiniz. Şimdiden sevdiniz di mi Mudanya’yı? 😀

(Keyfe gelip kalacaklar olur diye bir iki Mudanya oteli önerisi de ekledik tabi.) Fikir ve Önerilerinizi Bekliyorum.. Keyifli okumalar Dilerim.

Mudanya Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Mudanya’ya Ne Kadar Zaman Ayırmalı
İnzivaya çekilme modunda olanlar genelde tüm hafta sonunu burada geçiriyor ama bizce yarım gün buraya yeter. Biz Mudanya ile Trilye‘yi aynı hafta sonu gezmenizi öneriyoruz. Trilye önerilerimiz için tıklayın.

Mudanya’da Seçtiğimiz Oteller

Mudanya’dan öne çıkan otel seçeneklerini aşağıda veriyoruz.

Montania Special Class Hotel
Blue Mudanya Hotel $$

Araba Kiralamak Gerekir mi?

Mudanya’ya kendi aracınızla gelmeyecekseniz, araba kiralamayı düşünebilirsiniz. Çünkü Mudanya ve çevresi, başta Trilye olmak üzere Cumalıkızık, Gölyazı, Uludağ gibi birbirinden keyifli görülecek yerlerin ve doğa aktivitelerinin olduğu bir bölge. Geldiğiniz zaman hepsini deneyimlemek için altınızda araç olması en ideali olur. İstanbul’dan 

Mudanya’da Gezilecek Yerler & Yapılacak Şeyler

Bu bölümde Mudanya’da gezilecek yerler ve yapılacaklar önerilerimizi sıraladık. Bahsettiğimiz tüm bu 4 maddeyi, bir güne rahatlıkla sığabilecek bir program şeklinde düşünebilirsiniz. Hatta zamanınız kalırsa Mudanya’ya en fazla birer saat uzaklıktaki Gölyazı, Bursa Merkez ve Cumalıkızık destinasyonlarını bile araya sokabilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Mütareke Evi
  2. Tahir Paşa Konağı
  3. Trilye
  4. Coşkun Öz Plajı
  5. Burgaz Altınkum Plajı
  6. Kumyaka Plajı
  7. Kızılay Mudanya Gençlik Ve Sağlık Kampı
  8. Eşkel Plajı
  9. Eğerce Plajı

Yeme-İçme

  1. Erol Balık
  2. Pavurya Balık
  3. Beyaz Kayalar
  4. Kıyı Balık
  5. Mudanya Marina Restaurant
  6. Tirilye Muhallebicisi
  7. Hasköyüm Pidecisi

① Mudanya Mütareke Evi Müzesi’ni Ziyaret Edin

Mudanya merkezdeki Halitpaşa Mahallesi’ndeki bu ev, Türk tarihinin en önemli günlerinden birine tanıklık etmiş, mutlaka görülmesi gereken çok özel bir yer. Kurtuluş Savaşı’nın nihayete vardığı yer.

Yıl 1922. Ordumuzun imkansız görünen zaferlerinin sonrasında İtilaf Devletleri TBMM’yi mütarekeye çağırır. İmkanlar o kadar dardır ki, Mudanya’da görüşmenin gerçekleşeceği evin mobilyaları bile yoktur, çevre evlerden toplananlarla döşenir. Mütareke sonrası sahiplerine iade edilecektir.

Ülkeleri temsilen o cephelerin generalleri katılmış. Türkiye’yi temsilen de Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü katılır. Ayrıca Fevzi ve Refet Paşalar da Türk delegasyonundadırlar.

Mütarekenin en büyük kısmı Yunan- Türk savaşı üzerine olmasına ve Yunanistan iki komutanını mütarekeye katılması için görevlendirmesine rağmen, onlar Mudanya açıklarındaki İngiliz gemisinden takip etmeyi tercih eder. Onları temsilen İngiltere konuşur. Mütareke 8 gün sürer ve tartışmalar çok hararetli geçer. İtilaf Devletleri’nin dayatmaya çalıştıkları şartların kabul edilemezliği karşısında İsmet İnönü sinirden köpürür. İtilaf devletleri delegasyonuna kabalık olmasın diye görüşmelerin yapıldığı odadan çıkıp, kendi çalışma odasına geçer,

“Gerekirse savaşırız!”

diye masayı yumruklayarak mermeri kırar.

Türk ordusunun savaş hazırlıklarına başlaması üzerine İtilaf Devletleri geri adım atmak zorunda kalır. Yunanistan geri çekilmeyi kabul etmek istemez ama yalnız kalınca şartları kabul etmek zorunda kalır ve 11 Ekim 1922’de tarihimizde çok önemli bir yeri olan Mudanya Mütarekesi imzalanır.

Mudanya Mütarekesi ile Trakya, Boğazlar ve İstanbul savaşmadan geri kazanılmış. Ayrıca, antlaşma TBMM ile imzalandığı için Osmanlı Devleti’nin hukuken sona ermesi olarak da kabul ediliyor. Ayrıca Kurtuluş Savaşı’nı cephede bitiriyor ve diplomatik süreç başlıyor.

Burası 1937’de Şeker Kralı olarak bilinen Mudanyalı iş adamı Hayri İpar tarafından satın alınıp onarılmış ve müzeye dönüştürülmüş. Ayrıca, mütarekede için ödünç alınan mobilyaları bulup satın almış. Bu bilgiyi de bize buradaki görevli verdi.

Mükareke’nin yıl dönümü olan 3 Ekim’de her sene Mudanya’da kutlamalar gerçekleşiyor.

② Eski Girit Mahallesi’ni Turlayın

Mudanya’nın en gezilesi, en gözleri şenlendiren yerlerinden birisi Halitpaşa Mahallesi. Rum mahallesi ya da Girit Mahallesi olarak da geçiyor. Eski tahta konaklar, minik kafeler, el işi tezgahları, rengarenk sokakları ile insana mutluluk veren bir yanı var. Mütareke Evi de bu mahallede. Mahalle İtalyan mühendis Piçiretu tarafından planlanmış. Lozan sonrası mübadele zamanı Rumlar buradan göçünce, yerine Girit’ten gelen Türkler yerleşmiş. Mahalleyi gezmeniz 20 dakika kadar sürer. Ama fotoğrafa meraklıysanız uzarda uzar. 🙂

③ Barbunun Hasını Denize Karşı Yiyin

Mudanya’ya gelip de denize nazır balıkçılarında balık yemeden dönmek olmaz. Hele ki barbunu ızgara yemeden dönmek hiç olmaz. İlla Mudanya merkezi kastetmiyoruz, Mudanya’nın bir mahallesi olan Tirilye’de olur. Ne de olsa tarih boyu buranın barbunu öyle meşhurmuş ki, Trilye’ye ismini vermiş: Tirilye Rumca barbun anlamına gelen trigliya’dan geliyor. Nam nam nam…

Aşağıda, Mudanya’da yeme-içme bölümünde, bölgedeki popüler balık restoranlarını listeledik. Tirilye önerilerimizi de Tirilye rehberimizde bulabilirsiniz.

④ İnsanın Ruha İyi Gelen Rum Kasabası Tirilye’yi Görün

Eski bir Rum balıkçı köyü olan Trilye bizce Bursa’nın EN güzel sırlarından. İnsana huzur veren, ruhunu okşayan bir tarihi dokusu var. Sokaklarında salına salına dolaşmak, deniz manzaralı yamaçlarından uzaklara bakmak, zeytinyağından yapılmış hediyelik eşya tezgahlarını koklamak en az 2 saatininizi alır. Peşine bir de rakı balıkla cila yaptınız mı değmeyin keyfinize.  🙂

Mudanya merkezden Tirilye’ye haftaiçi 15-20 dakikada varılırken, haftasonları 1 saatlik bir trafik ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle yazın. Unutmadan, halk arasında Rumca ismi olan Trilye olarak biliniyor ama resmi ismi Zeytinbağı. Gidiyoruz gidiyoruz tabelalarda bir türlü Trilye yazmıyor derseniz sebebi bu.

Her 15 dakikada bir Mudanya merkezden minibüslerle kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca Trilye-Bursa Organize Sanayi arası sefer yapan Zeytinbağı Belediyesi Özel Halk Otobüsleri de Mudanya’ya uğruyor. Seferler 6:30-18:30 arası yarım saatte bir akşam ise sefer araları uzuyor.

⑤ Mudanya Plajları

Ne yalan söyleyelim, Gemlik Körfezi’nde yüzersek denizden çıktıktan sonra 3. bir kol çıkartır mıyız diye biz de tereddütteyiz. Malum Uğur Dündar ile büyümüş çocuklarız. 😀 Mudanya, körfezin dışında, açık denizde olduğundan mıdır nedir, insanlar yazın halk plajlarını dolduruyor. Yalnız, açık deniz aynı zamanda dalga demek, öyle keyifli plajlar beklemeyin. Yani deniz tatili için Mudanya’ya gelinmez, ama Mudanya’dayken yüzesiniz tuttuysa buralara bir bakın

Coşkun Öz Halk Plajı

Mudanya merkezde yer alıyor. Merkezde olduğundan diğer yerlere göre daha fazla tesis imkanı var. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Burgaz Altınkum Plajı

Güzelyalı’dan Mudanya’da denize girilecek yerler arasından en popüler alternatif. Denizi kumlu, biraz yosunlu ve deniz otobüsleri trafiğinden hafif çalkantılı olsa da yerel halkın tercihi. Tesis bakımından zayıf. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Kumyaka Halk Plajı

Tirilye yani Zeytinbağı’na gelmeden bir önceki belde olan Kumyaka’dan bir alternatif. Çok küçük ama yine de temiz bir kumsalı var. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Kızılay Kampı

Burgaz Altınkum Plajı’nı da geçtikten sonra, Gemlik yönüne doğru bir Kızılay’ın kamp sahili. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Eşkel Halk Plajı

Tirilye’yi de geçtikten sonra bir belde olan Eşkel’de doğal bir koy. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Eğerce Halk Plajı

Eşkel’den sonraki belde olan Eğerce’den kafa dinlemelik sessiz sakin bir plaj. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Mudanya Etrafında Gezilecek Yerler

Mudanya’da Yeme-İçme

🍴 Erol Balık

Burası Mudanya merkezin yan komşu beldesi Kumyaka’dan meşhur bir seçenek. uygun fiyatlı ama denize sıfır da değil. Sıkı bir müdavim kitlesi var. Adres: İpek Sokak 2 A, Halitpaşa Mahallesi, 16940 Mudanya/Bursa, Türkiye Tel: 90 224 544 6631 Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

🍴 Pavurya Balık Restaurant

Ahtapotu, karides mantısı, levrek simiti, rum böreği ve balıkları çok meşhur. Fiyatları da oldukça uygun. Adres: Hasanbey Halitpaşa Caddesi 19-21 16940 Mudanya Bursa Tel: 02245446837 Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

🍴 Beyazkayalar Balık Restaurant

Mudanya merkeze bir diğer komşu mevkide, Bursa manzarası eşliğinde envai çeşit deniz ürününü tadabileceğiniz bir yer. Kalamarı, susamlı levreği ve karides mantısı özel lezzetleri. Adres: Burgaz Mahallesi Altınkum Caddesi No:1 Güzelyalı Mudanya Tel: 02245548236 Websitesi: www.beyazkayalar.com Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

🍴 Kıyı Balık

Burası da kalamarı, karidesi, mezeleri ve balıkları çeşitleri başta olmak üzere denizden çıkan her şeyi lezzetlendimeyi başaran bir restaurant. Manzarası da cabası…Adres: 12 Eylül Caddesi No:48 Mudanya Bursa Tel: 02245448454 Websitesi: www.kiyibalikmudanya.com Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

🍴 Mudanya Balık Otel & Restaurant

Burası Mudanya merkeze komşu mevki Kumyaka’dan bir alternatif. Güzel bi deniz manzarası olan mekan aynı zamanda bir otel. Burası da Mudanya’daki birçok restaurant gibi balığı ve mezeleriyle ünlü. Adres: Yeniköy Mevkii Kumyaka Caddesi 16950 Arnavutköy Mudanya Bursa Tel: 02245444550 Websitesi: www.mudanyabalikotel.com Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

🍴 Tirilye Muhallebicisi

Bir de tatlı kaçamağı tüyosun verelim. Burası Mudanya sahilde adı üstünde en özel lezzetlerinden biri muhallebi olan bir restoran. Ama kahvaltıdan veya öğle yemeği için de tercih edebilirsiniz. Güzel bir ambiyansı var. Adres: Ömerbey Halitpaşa Caddesi 91-93 16940 Mudanya Bursa Tel: 02245447700 Websitesi: tirilyemuhallebicisi.com Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

🍴 Hasköyüm Pidecisi

Burası da Evde Yoklar’ın önerisi Mudanya Bursa yolundaki bir pideci. Kapalı pide şeklinde içinde kavurma kaşar pastırma olan Hasköy Special pidesi imza lezzeti. Adres: Hasköy, Bursa Yolu Cad. 10/A, 16960 Mudanya/Bursa Web Sitesi: www.haskoyum.com.tr Tel: Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Mudanya’ya Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan Deniz Yoluyla
BUDO – Deniz Otobüsü
İstanbul’dan Mudanya’ya en kolay ulaşımı BUDO seferleri ile yapabilirsiniz. Yolculuk 1 saat 50 dk sürüyor. Eminönü/Sirkeci’den sadece yolcular için (Araçlar için yok) yapılan günlük seferler var. Budo sefer saatleri hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

İDO – Deniz Otobüsü
İstanbul – Mudanya arasında İDO’nun Yenikapı-Bursa deniz otobüsü hattı var. Yolculuk yaklaşık 95 dakika sürüyor ve günde ortalama karşılıklı iki sefer var. Deniz otobüslerinin sadece yolcular için olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ne yazık ki 2022 itibariyle Yenikapı’dan Bursa’ya İDO’nun arabalı vapur (feribot) seferleri sona erdi. İDO sefer saatleri hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

İstanbul’dan Kara Yoluyla

Kendi arabamla direk yollara vurur gelirim derseniz, İstanbul-Mudanya arası 171 km ve yaklaşık 2,5 saat sürüyor. İstanbul Bursa Otobüs seçenekleri de oldukça fazla. Çoğu firmanın Bursa’ya seferleri var. Otobüsle Bursa merkeze gelip buradan kalkan belediye otobüsleriyle Mudanya’ya geçebilirsiniz.

Bursa merkezden Mudanya’ya kendi arabanızla gelecekseniz; yol 29 km ve ortalama 40 dakika sürüyor. Bunun dışında her mevsimde Bursa’dan Mudanya’ya karşılıklı yapılan minibüs seferleri bulunuyor ve Büyükşehir Belediyesi özel halk otobüslerinin de yarım saatte bir seferleri var.

-1/M, 2/GM, 104, 2/U, F/1, F/3 otobüs hatlarını kullanabilirsiniz. Otobüs Seferleri

Mudanya Nerede?

Mudanya, Bursa’ya bağlı, Marmara Denizi’ne kıyısı olan bir sahil ilçesi.
İstanbul‘a 171 kilometre ve yaklaşık 2,5 saat
Bursa merkeze 29 kilometre ve ortalama 40 dakika
Cumalıkızık‘a 41 kilometre ve yaklaşık 55 dakika,
Gölyazı‘ya 40 kilometre ve yaklaşık 50 dakika,
Tirilye‘ye 11 kilometre 15 dakika mesafede bulunuyor.

Mudanya Tarihi

Mudanya’nın kurucu kökenleri, her ne kadar bir Ege uygarlığı olsalar da Marmara ve Akdeniz dahil birçok bölgede deniz ticaretine hakim olmak için koloniler kurarak yayılmaca politikası benimseyen İyonlular’a dayanıyor. Gemlik ve Erdek gibi şehirlerin de kurucusu olan İyonya kolonilerinden Kolofonlular, bu sahil bölgesine gelerek M.Ö. 7. yüzyılda o zamanki adıyla Myrlea kentini kuruyorlar. Myrlea, kimi işgaller görüp geçirdikten sonra Bithynia kralı ve Makedonya kralı 5. Filip (Philippos) tarafından yıkılıyor. Burada Apameia adında yeni bir şehir kuruluyor, etrafı da denizden gelebilecek herhangi bir tehlikeye karşı hisarla çevreleniyor. Fakat bu kent de işgallerden nasibini alıyor ve Bizans Dönemi’nde Haçlı Seferleri sırasında Montania adında yeni bir şehir kuruluyor. Mudanya’nın isim babasının da bu son kurulan şehir olduğu düşünülüyor.

1321’de Orhan Bey, burayı Osmanlı toprağı yapıyor. Osmanlı egemenliği, Mondros Mütakeresi’ne (30 Ekim 1918) kadar sürüyor. 25 Haziran 1920’de İngilizler’in Mudanya’ya bir işgal girişiminde bulunuyor ama kısa sürede vaz geçiyor. Bu teşebbüsten 11 gün sonra bu sefer Yunanistan burayı işgal ediyor fakat o da 12 Eylül 1922’de Kurtuluş Savaşı sonrası bölgeden çıkıyor. Türk Ordusu’nun bu zaferi sonrası İtilaf Devletleri TBMM’yi görüşmeye çağırıyor. Devamını aşağıda Mütareke Evi‘nden okuyabilirsiniz.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI